Spring naar de inhoud

Trauma therapie

Video afspelen

(Indien je liever de tekst wil beluisteren kan je bovenstaande audio afspelen).

Op basis van een wetenschappelijk gebaseerde methode, leer ik je via oefeningen om terug de taal van je lichaam te begrijpen, waardoor je minder sterk reageert op situaties die voor jouw lichaam lijken op traumatische en overweldigende situaties uit het verleden. Je leert de negatieve gevoelens van een trauma transformeren naar een sterkte.

Trauma, groot of klein, ontstaat wanneer ons lichaam niet de kans krijgt om de opgebouwde energie van een overweldigende ervaring af te voeren. Wat meer uitleg hierover.

Als we in een levensbedreigende situatie terecht komen, zoals een ongeval, een aanval of we een spoedoperatie moeten ondergaan zonder voorbereiding, dan zal ons lichaam alle bloed en aandacht naar onze spieren sturen om de gekende vlucht of vechtrespons uit te voeren.

Dit is een natuurlijk verdedigingsmechanisme dat instinctief plaats vindt. Zitten we op dat moment klem in een wagen, kunnen we geen kant uit omdat we in een hoek gedreven werden of worden we overweldigd door de medische handelingen van artsen en in een toestand van paniek onder narcose gebracht, dan kan die aangevoerde energie om te vechten of vluchten nergens naartoe. Op dit moment ontstaat trauma.

Doen we niets met deze in ons lichaam opgesloten energie, dan wordt het trauma steeds groter en krijgen we steeds meer en ergere psychosomatische klachten.

Vaak gaat ons lichaam dan in shut down of freeze.

Gelukkig bestaat er een methode om deze energie vlak na of zelfs vele jaren na het oplopen van trauma te transformeren en zo verlost te geraken van belemmerende klachten en gevolgen.

Het is een traag proces, omdat we absoluut moeten vermijden dat de getraumatiseerde persoon hergetraumatiseerd geraakt door bijvoorbeeld veelvuldig te praten over die bepaalde overweldigende situatie. Het maakt niet uit waarom je trauma hebt opgelopen om er van te helen. Fantastisch nieuws, toch?

Trauma zit voor ongeveer 20 tot 30% in ons hoofd en dus 70 tot 80% in ons lichaam. Het is dan ook logisch dat we enkel via lichaamswerk het trauma kunnen transformeren en zo onze weerbaarheid en ons window of tolerance vergroten.

Samen gaan we op zoek naar de taal van jouw lichaam in een veilige omgeving en leer ik jou heel eenvoudige oefeningen aan om je eigen lichaam terug te be-frienden (terug vriendjes worden met alle delen van jouw lichaam) en jezelf veilig te voelen in je eigen wijze lijf. Dat wil zeggen dat enkel jij je lichaam aanraakt, wat een groot verschil is met ander lichaamswerk waarbij de behandelaar jouw lichaam aanraakt.

Deze oefeningen kan je dan thuis zoveel doen als nodig.

We zoeken samen uit hoe jij jezelf terug heel snel kan kalmeren in overweldigende of bedreigende situaties. We doen dit samen en oefenen dan de methode in die het beste werkt voor jou.

En zo gaan we telkens een stapje verder en leer ik je meer oefeningen, die we altijd eerst samen doen, zodat ik weet en zie hoe jouw lichaam hierop reageert. Daarna kan je de oefeningen die voor jou werken ook weer thuis verder oefenen en integreren, zodat jouw lichaam leert om sneller terug in rust te komen en telkens een beetje meer weerbaar wordt.

'You don't have to know WHY you have trauma to heal it'