Spring naar de inhoud

De Gulle gever

    Zalig toch voor anderen zorgen?
    Ben jij ook zo iemand die ervan geniet om aan anderen te geven? Tijd, aandacht, geschenkjes, een ondersteunende knuffel of een luisterend oor? Klopt het dan ook dat jij het moeilijk hebt om iets te nemen of te ontvangen van iemand anders? Als je nu twee maal ja zit te knikken, dan moet je echt verder lezen. Geven aan anderen is het aller gemakkelijkste wat er is en is nefast voor jouw gezondheid.

    Uit een lege kan, kan je niet (blijven) schenken
    De metafoor van de lege kan verklaart dit heel eenvoudig. Als je uitgerust en gezond bent, dan heb je een volle kan met water waaruit je kan schenken. Je kan blijven doorgaan met geven totdat de kan leeg is. En dan? Dan houdt het op. De natuurlijke pleaser is iemand die vergeet dat de kan regelmatig moet aangevuld worden met water om te kunnen blijven geven. Je geeft en geeft en op het einde van de rit sta jij alleen en met lege handen, met een lege kan. Ben je uitgeput, leeg en je voelt je een lege batterij. Je hebt al jouw energie uitgedeeld en er is niets meer over voor jezelf.

    Hoe komt het dat je van geven zo moe wordt?
    Als je enkel geeft en niet ontvangt, dan is er geen balans. Alles wat uit balans is, kan niet (blijven) functioneren zoals het hoort. Als je de batterij van je gsm nooit oplaadt, dan stopt die ook met werken. Onze energiehuishouding werkt net hetzelfde.
    Hoe vul je die kan dan bij? Door evenveel te nemen of te ontvangen als wat je zelf weggeeft. En hier wringt het schoentje bij de pleasers onder ons. Zolang ze geven is alles ok, maar bijvoorbeeld een compliment aannemen is een ander paar mouwen en meestal een heel ongemakkelijk moment. Hoe komt dat toch dat aannemen moeilijker is dan geven?

    Wel hier zijn meerdere redenen voor. Ik som de meest voorkomende op:

    • Je denkt dat jij geen aandacht verdiend of dat je het niet waard bent om te ontvangen
    • Je weet niet hoe je een compliment aanneemt
    • Je gaat ervan uit dat anderen het even fijn vinden om te geven
    • Je bent minder zelfzeker als mensen iets voor jou doen
    • Als je ontvangt heb je geen controle over de situatie
    • Je zorgt onvoldoende voor jezelf
    • Je vindt het welbevinden van anderen belangrijker dan dat van jezelf

    De andere kant van de medaille
    Onder het geven zit meestal ook een onbewust verlangen. Je gaat ervan uit dat als jij iets geeft, de andere dan automatisch en vanuit zichzelf hetzelfde voor jou zal doen. Helaas werkt het zo niet. Je hebt de ontvangers onbewust aangeleerd dat ze bij jou mogen komen halen, zonder er iets voor in de plaats te geven. Dat siert je en is absoluut heel mooi. De gevolgen hiervan zijn nefast voor je gezondheid en je energieniveau.

    Enkele veel voorkomende gevolgen zijn:

    • Piekeren en malende gedachten
    • Slechte nachtrust
    • Het gevoel hebben van constant onder druk te staan
    • Lichamelijke kwaaltjes die je niet kan verklaren of die steeds terug komen
    • Pijn die er al zo lang is dat het een deel van jezelf geworden is 

    Hoe vul ik mijn energie weer aan?
    Er zijn heel veel manieren om je energie weer op peil te brengen, tijdelijk. Wat er echt nodig is om je batterij gezond te houden, om je kan bij te vullen voor ze helemaal leeg is, is zelfzorg. Zelfzorg is niet elke maand een massage, een dagje voor jezelf, op stap met vriendinnen. Allemaal heel leuk en je krijgt er vaak een boost van. Dingen doen waar je blij van wordt, zijn heel belangrijk en moet je absoluut doen. Helaas geven al die zaken geen blijvend resultaat, want je bestrijdt de symptomen in plaats van de oorzaak aan te pakken. Die oorzaken liggen vaak heel ver verborgen in ons systeem, zodat we ons er niet van bewust zijn. Iets waar je je niet van bewust bent, kan je ook moeilijk veranderen.

    Voor mij is de allerbelangrijkste oplossing leren grenzen stellen en die ook blijven bewaken in alle omstandigheden. Ik beweer niet dat dat gemakkelijk is. Het vraagt veel oefening en tijd, maar het is het absoluut waard en je zal je veel beter in je vel voelen. Weet ook dat een nieuwe gewoonte aanleren minstens 21 dagen duurt. Je hersenen en je lichaam hebben die tijd nodig om een gewoonte min of meer te automatiseren.

    Als jij een nieuwe gewoonte aanleert, dan zal je zien dat het gedrag van de mensen in je omgeving naar jou toe ook zal veranderen. Je zal merken dat het allemaal veel gemakkelijker gaat en eigenlijk niet zo moeilijk is. Het is ook helemaal ok als je moeite hebt om dat alleen te doen. Je kan bijvoorbeeld met je partner of een goede vriend of vriendin afspreken dat ze je dagelijks aanmoedigen om bijvoorbeeld elke dag tegen 1 iemand neen te zeggen.

    Wil je meer informatie? Denk je dat deze aanpak voor jou of voor iemand uit je omgeving de oplossing is?

    Als je op een of meerdere vragen ja hebt geantwoord, neem dan contact met mij op en dan plannen we een gratis kennismakingsgesprek via zoom van maximaal een half uur en dan bekijken we samen hoe ik jou kan helpen. Klik hier om je aan te melden voor een gratis gesprek.

    Je kan ook meer informatie vinden over mij en hoe kan ik je helpen.

    Hopelijk tot snel en stuur dit artikel gerust door naar mensen van wie je denkt dat ze er iets aan kunnen hebben.

    Wil je graag mijn volgende nieuwsbrief in je mailbox ontvangen? Stuur dan een mailtje met ja schrijf mij in naar nieuwsbrief@laatlos.be